Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Sajószentpéteren; A Városi Sportközpont, a Lévay József Városi Könyvtár és a Dusnoki Közösségi Ház energiahatékonyság- központú fejlesztése

TOP-3.2.1-16-BO1-2017-00066

A projekt címe: Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Sajószentpéteren; A Városi Sportközpont, a Lévay József Városi Könyvtár és a Dusnoki Közösségi Ház energiahatékonyság- központú fejlesztése

Kedvezményezett neve: Sajószentpéter Városi Önkormányzat

Támogatással elnyert összeg: 205.000.000 Ft

Támogatás mértéke: 100%

A projekt befejezésének tervezett napja: 2019.12.31.

A projekt azonosító száma: TOP-3.2.1-16-BO1-2017-00066

A projekt bemutatása

A Sajószentpéter Városi Önkormányzat feladatait kizárólagos tulajdonában álló kiterjedt intézmény-hálózat és ingatlanállomány biztosítja, amelyek közül az alábbiakban felsorolt középületek energetikai szempontból jelentősen pazarlóak:

- Szepesi Gusztáv Városi Stadion (Sajószentpéter, Sport utca 32./ 2.)
- Lévay József Városi Könyvtár (Sajószentpéter, Bem József utca 15.)
- Közösségi Ház (Sajószentpéter-Dusnok, Katalin utca 47. Hrsz.)

A korszerűsítés megvalósításával, az energiahatékonysági fejlesztések révén az épületek fenntartási költségeit, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét jelentősen tudjuk csökkenteni.
A projekt elsődleges célja az épületek működtetési, fenntartási költségeinek csökkentése az energiahatékonysági fejlesztés segítségével. A fejlesztés a külső határoló szerkezetek korszerűsítése mellett a hőtermelő berendezések cseréjét és a fűtési és HMV rendszerek megújítását is tartalmazza. A magas hőenergia költségek mellett a villamos-energia fogyasztás is kiemelkedő, melynek csökkentését a világítási rendszer korszerűsítésével és a villamos-energia megújuló energiaforrásból való előállításával, fotovillamos rendszer kialakításával oldjuk meg.

Sajószentpéter Városi Önkormányzat tulajdonában levő intézmények többségében a korábbi pályázati lehetőségeknek köszönhetően már korszerűsítésre kerültek. A tervezett fejlesztés hozzájárul a korábbi program folytatásához. 

A tervezett fejlesztés főbb céljai:

  • A projekt elsődleges célja az épületek működési, fenntartási költségeinek csökkentése, az energiafüggőség mérséklése az energiahatékonysági fejlesztés segítségével.

  • A projekt megvalósításával célunk a felhívásban meghatározott önkormányzati intézmények hatékonyabb energiahasználatának, racionálisabb energiagazdálkodásának elősegítése a megújuló energiaforrások fokozottabb használatával.

  • A tervezett korszerűsítés során megújuló energiaforrás is hasznosításra kerül, így környezetkímélő, független és hosszú távon is fenntartható energiaellátást biztosít. Mindemellett csökkenti a széndioxid-kibocsátást és jelentősen segíti az erőforrás-hatékonyság megvalósítását.

  • A projekt megvalósítása során valamennyi épület homlokzati falszerkezete és zárófödéme hőszigetelést kap.

  • Cserére kerülnek a homlokzati nyílászárók, korszerű, hőszigetelt műanyag szerkezetek kerülnek beépítésre.

  • Mindhárom intézményben cserére kerül a komplett fűtési rendszer. Új kazánok, vezetékhálózat és fűtőtestek építendők be.

  • Az áramellátás költségeinek csökkentése érdekében napelemek telepítésére kerül sor, a stadion esetében a használati melegvíz előállításra napkollektorok is elhelyezendők. Szintén az áramellátási költségek csökkentése a cél az új korszerű világítási rendszer megvalósításával.

A korszerűsítés megvalósításával, az energiahatékonysági fejlesztések révén az épületek fenntartási költségei mellett az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke is évente 136,7 tonnával csökken.

Kapcsolódó linkek, dokumentumok

Újságcikkek

Zöld város kialakítása – Új funkciót kap az egykori Pécsi Sándor Általános Iskola - 5. oldal

A Föld napja – Tematikus nap Sajószentpéteren - 12.-13. oldal

Elemi érdekünk – Környezettudatos szemléletmód a „Zöld városban” - 14. oldal

Látványosan épül a Zöld város – Helyszíni tudósítás - 14. oldal

Épülő környezet – Szépen halad a Zöld Város projekt - 14. oldal

Mozgás és megfelelő táplálkozás – Az egészséges élet két kulcspillére - 14. oldal

Internetes cikkek, képek

A város zöld központja

Mentsük meg a Földünket!

Ligetes iskolából Fitt Liget

Videók

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése - Projektzáró rendezvény (2020.01.16.)

Kapcsolódó linkek, dokumentumok

Képgaléria

A Sportközpont felújítása

Sportközpont - Beruházás előtti képek

Sportközpont - Beruházás utáni képek

Könyvtár - Beruházás előtti képek

Könyvtár - Beruházás utáni képek

Dusnoki Közösségi Ház - Beruházás előtti képek

Dusnoki Közösségi Ház - Beruházás utáni képek

A projekthez készült kiadványok

„ZÖLD VÁROS” kialakítása a BÉV-telepen

Szemléletformáló kiadvány