11. Az ivóvíz

Földünk vízkészletének mindössze 1%-át teszi ki az emberi fogyasztásra alkalmas édesvíz, feldolgozás nélkül, ivóvízként ennek is csupán harmada használható. Sokszor ezt a vizet is pazaroljuk, miközben több mint 1,2 milliárd ember nem jut egészséges ivóvízhez a Föld valamely szegletében, leginkább Afrikában. A vízről tudjuk, hogy az élő szervezetek számára nélkülözhetetlen, nélküle nincs élet. Az élő szervezetek anyagcsere folyamataiban játszott szerepéből adódóan az emberi testből különböző utakon (verejtékezés, légzés, vizelet, széklet) naponta átlagosan eltávozott, 2-2,5 liter vizet állandóan pótolnunk kell. Legjobb módja a gyakori és az időben arányosan elosztott folyadékbevitel. A napi folyadékmennyiségnek több mint felét italokkal – ez lehetőleg tiszta, egészséges ivóvíz legyen -, a kisebb hányadát táplálékainkkal fogyaszthatjuk el és valamennyi a szervezetünk működése közben is keletkezik. Amennyiben nem biztosítjuk szervezetünk folyadék pótlását, az valamilyen formában visszajelzi: fáradtság, enerváltság, és gyakran fejfájás, hosszabb távon emésztési zavarok lépnek fel.
A jó ivóvíz tulajdonságai, hogy színtelen, átlátszó, szagtalan, kellemes ízű-és hőfokú (optimális a 10-14 °C), ne legyen sem nagyon kemény lágy, sem túl lágy, és ne tartalmazzon - a megadott határértéken felül kimutatható mennyiségben - egészségünkre ártalmas szennyező, fertőző anyagokat.
Az ivóvízhez több formában is hozzájuthatunk:
• vezetékes ivóvíz
• palackozott ivóvíz
• forrásvíz
• természetes ásványvíz
• szikvíz
• ásványi anyaggal dúsított ivóvíz
• ízesített víz 

TOP-2.1.3-16-BO1-2021-00117
© Sajószentpéter 2022 - Minden jog fenntartva!

Designed with Mobirise web page maker