Földünk vízkészletének mindössze 1%-át teszi ki az
emberi fogyasztásra alkalmas édesvíz, feldolgozás nélkül, ivóvízként ennek is csupán harmada
használható. Sokszor ezt a vizet is pazaroljuk, miközben több mint 1,2 milliárd ember nem jut
egészséges ivóvízhez a Föld valamely szegletében, leginkább Afrikában. A vízről tudjuk, hogy az
élő szervezetek számára nélkülözhetetlen, nélküle nincs élet. Az élő szervezetek anyagcsere
folyamataiban játszott szerepéből adódóan az emberi testből különböző utakon (verejtékezés,
légzés, vizelet, széklet) naponta átlagosan eltávozott, 2-2,5 liter vizet állandóan pótolnunk
kell. Legjobb módja a gyakori és az időben arányosan elosztott folyadékbevitel. A napi
folyadékmennyiségnek több mint felét italokkal – ez lehetőleg tiszta, egészséges ivóvíz legyen
-, a kisebb hányadát táplálékainkkal fogyaszthatjuk el és valamennyi a szervezetünk működése
közben is keletkezik. Amennyiben nem biztosítjuk szervezetünk folyadék pótlását, az valamilyen
formában visszajelzi: fáradtság, enerváltság, és gyakran fejfájás, hosszabb távon emésztési
zavarok lépnek fel.
A jó ivóvíz tulajdonságai, hogy színtelen, átlátszó, szagtalan, kellemes ízű-és hőfokú
(optimális a 10-14 °C), ne legyen sem nagyon kemény lágy, sem túl lágy, és ne tartalmazzon - a
megadott határértéken felül kimutatható mennyiségben - egészségünkre ártalmas szennyező, fertőző
anyagokat.
Az ivóvízhez több formában is hozzájuthatunk:
• vezetékes ivóvíz
• palackozott ivóvíz
• forrásvíz
• természetes ásványvíz
• szikvíz
• ásványi anyaggal dúsított ivóvíz
• ízesített víz
Designed with Mobirise web page maker