Sajószentpéter és térsége korszerű közétkeztetési infrastruktúrájának megteremtése

TOP-1.1.3-15-BO1-2016-00014

A projekt címe: Sajószentpéter és térsége korszerű közétkeztetési infrastruktúrájának megteremtése

Kedvezményezett neve: Sajószentpéter Városi Önkormányzat

Támogatással elnyert összeg: 202.000.000 Ft

Támogatás mértéke: 100%

A projekt befejezésének tervezett napja: 2018.11.30.

A projekt azonosító száma: TOP-1.1.3-15-BO1-2016-00014

A projekt bemutatása

A Sajószentpéteri Közétkeztetési Nonprofit Kft.-t (2009 őszén) azzal a céllal alapította Sajószentpéter város képviselő-testülete, hogy elődeinél hatékonyabban, magasabb minőségi színvonalon lássa el a közétkeztetést a városban. A cég tényleges működését 2010. január 4-én kezdte meg, 14 dolgozóval. Elsősorban a Sajószentpéteri Kossuth Lajos Általános Iskola és két tagintézményének (Hunyadi Mátyás Tagiskola, Móra Ferenc Tagiskola) kiszolgálása jelenti a fő feladatot a kft. számára, hiszen létszám tekintetében az általános iskolás korosztály mintegy 580 főt jelent. Az átlagos óvodai létszám 260 fő, a felnőtt szociális étkezők átlagos létszáma 180 fő, míg a bölcsődés korosztály mintegy 25 gyermeket jelent. Így napi 1045 adag lefőzött étellel számolhatunk, melyből százalékos megosztásban az általános iskolások 55,5%-ot, az összes többi együtt pedig 44,5%-ot tesz ki.

A Sajószentpéteri Közétkeztetési Nonprofit Kft. számára székhelyül szolgáló egykori Kristály éttermet 1985-86-ban építették. Az épület átadására 1986-ban került sor, s ettől az időponttól egészen 2010-ig (24 évig) semmilyen karbantartást nem végeztek rajta. Amikor 2010-ben a Sajószentpéter Városi Önkormányzat a korábbi üzemeltetőtől (Elamen Zrt.) visszavette az épületet és azt használatba adta a 100%-os tulajdonában álló Sajószentpéteri Közétkeztetési Nonprofit Kft.-nek kiderült, hogy a konyha épületén mély nyomokat hagyott az idő. Voltak azonnal elvégzendő feladatok, mint a nyílászárók javítása vagy a súlyos beázások kiküszöbölése, de akadtak olyan tennivalók is, melyekre – forrás hiányában – később sem került sor. Még ebben az évben (2010-ben) az önkormányzat felmérte az épület tényleges állapotát, s épületgépészeti terv is készült a lehetséges modernizációhoz, ám a végösszeg túlságosan magas volt ahhoz, hogy elkezdődhessen a felújítási folyamat. Az elmúlt öt évben csupán az épület külső, részbeni felújítását sikerült megvalósítani: 2013 nyarán a Start közmunkaprogram értékteremtő II. programelem keretében külső hőszigetelést, illetve színezést kaptak az épület falai, ezzel azonban legfeljebb az épület esztétikai megjelenésén sikerült javítani, a legégetőbb problémák azonban továbbra is megoldás nélkül maradtak. Itt kell megemlíteni az utcafronti nyílászárók kritikus állapotát, az elavult fűtés- és konyhatechnológiai rendszert, az épület belső falainak és burkolatainak állapotát, de említhetjük a diétás ételek elkészítésére szolgáló, elszeparálható konyha vagy éppen az akadálymentesítés hiányát is.

Ahhoz, hogy a Sajószentpéteri Közétkeztetési Nonprofit Kft. székhelyéül szolgáló épület egy modern, XXI. századi igényeknek megfelelő konyhává válhasson, nem csupán a konyhatechnológia eszközöket kell modern gépekre cserélni, hanem a szükséges alapinfrastruktúrát is korszerűsíteni kell. Ez elsősorban a víz- és a villamos hálózat fejlesztését jelenti, hiszen ennek hiányában a nagy teljesítményű konyhai berendezések nem csatlakoztathatóak a rendszerre. A pályázat keretében beszerzésre kerülő eszközök úgy kerültek kiválasztásra, hogy azok segítségével a közétkeztetés folyamatosan szigorodó feltételrendszerének is eleget tudjon tenni a kft. A célok megvalósításával egy modern főzőkonyha jön létre, amely hatékonyabb energiafelhasználás mellett állít elő a korszerű táplálkozás igényeinek megfelelő ételeket.

Az elérni kívánt célok:

 • az egészséges, korszerű táplálkozást szolgáló konyhatechnológiai fejlesztések végrehajtása

 • diétás konyha kialakítása

 • az elektromos hálózat korszerűsítése

 • az ivóvíz- és szennyvízhálózat korszerűsítése

 • a fűtésrendszer korszerűsítése, modernizációja

 • hűtőkamra kialakítása

 • nyílászárók cseréje

 • burkolatok cseréje

 • fal és egyéb felületek festése

 • szellőzőrendszer kialakítása

 • az épület akadálymentesítése

Kapcsolódó linkek, dokumentumok

Újságcikkek

Közétkeztetés kicsit másképp - 5. oldal

„Új fénnyel ragyog a Kristály” – Ünnepséggel egybekötve adták át a felújított épületet - 3. oldal

Internetes cikkek, képek

A város zöld központja

Mentsük meg a Földünket!

Ligetes iskolából Fitt Liget

Videók

A felújított Kristály Étterem átadóünnepsége
(2018.09.27.)

Képgaléria

Ünnepélyes átadó (2018.09.27.) - Fotók:
www.sajomente.hu - Kaló Attila