A projekt címe: Sajószentpéter és
térsége korszerű közétkeztetési infrastruktúrájának megteremtése
Kedvezményezett neve: Sajószentpéter
Városi Önkormányzat
Támogatással elnyert
összeg: 202.000.000 Ft
Támogatás mértéke: 100%
A projekt befejezésének tervezett
napja: 2018.11.30.
A projekt
azonosító száma: TOP-1.1.3-15-BO1-2016-00014
A Sajószentpéteri Közétkeztetési Nonprofit Kft.-t (2009 őszén) azzal a céllal alapította
Sajószentpéter város képviselő-testülete, hogy elődeinél hatékonyabban, magasabb minőségi
színvonalon lássa el a közétkeztetést a városban. A cég tényleges működését 2010. január
4-én kezdte meg, 14 dolgozóval. Elsősorban a Sajószentpéteri Kossuth Lajos Általános Iskola
és két tagintézményének (Hunyadi Mátyás Tagiskola, Móra Ferenc Tagiskola) kiszolgálása
jelenti a fő feladatot a kft. számára, hiszen létszám tekintetében az általános iskolás
korosztály mintegy 580 főt jelent. Az átlagos óvodai létszám 260 fő, a felnőtt szociális
étkezők átlagos létszáma 180 fő, míg a bölcsődés korosztály mintegy 25 gyermeket jelent. Így
napi 1045 adag lefőzött étellel számolhatunk, melyből százalékos megosztásban az általános
iskolások 55,5%-ot, az összes többi együtt pedig 44,5%-ot tesz ki.
A Sajószentpéteri
Közétkeztetési Nonprofit Kft. számára székhelyül szolgáló egykori Kristály éttermet
1985-86-ban építették. Az épület átadására 1986-ban került sor, s ettől az időponttól
egészen 2010-ig (24 évig) semmilyen karbantartást nem végeztek rajta. Amikor 2010-ben a
Sajószentpéter Városi Önkormányzat a korábbi üzemeltetőtől (Elamen Zrt.) visszavette az
épületet és azt használatba adta a 100%-os tulajdonában álló Sajószentpéteri Közétkeztetési
Nonprofit Kft.-nek kiderült, hogy a konyha épületén mély nyomokat hagyott az idő. Voltak
azonnal elvégzendő feladatok, mint a nyílászárók javítása vagy a súlyos beázások
kiküszöbölése, de akadtak olyan tennivalók is, melyekre – forrás hiányában – később sem
került sor. Még ebben az évben (2010-ben) az önkormányzat felmérte az épület tényleges
állapotát, s épületgépészeti terv is készült a lehetséges modernizációhoz, ám a végösszeg
túlságosan magas volt ahhoz, hogy elkezdődhessen a felújítási folyamat. Az elmúlt öt évben
csupán az épület külső, részbeni felújítását sikerült megvalósítani: 2013 nyarán a Start
közmunkaprogram értékteremtő II. programelem keretében külső hőszigetelést, illetve
színezést kaptak az épület falai, ezzel azonban legfeljebb az épület esztétikai megjelenésén
sikerült javítani, a legégetőbb problémák azonban továbbra is megoldás nélkül maradtak. Itt
kell megemlíteni az utcafronti nyílászárók kritikus állapotát, az elavult fűtés- és
konyhatechnológiai rendszert, az épület belső falainak és burkolatainak állapotát, de
említhetjük a diétás ételek elkészítésére szolgáló, elszeparálható konyha vagy éppen az
akadálymentesítés hiányát is.
Ahhoz, hogy a Sajószentpéteri Közétkeztetési Nonprofit
Kft. székhelyéül szolgáló épület egy modern, XXI. századi igényeknek megfelelő konyhává
válhasson, nem csupán a konyhatechnológia eszközöket kell modern gépekre cserélni, hanem a
szükséges alapinfrastruktúrát is korszerűsíteni kell. Ez elsősorban a víz- és a villamos
hálózat fejlesztését jelenti, hiszen ennek hiányában a nagy teljesítményű konyhai
berendezések nem csatlakoztathatóak a rendszerre. A pályázat keretében beszerzésre kerülő
eszközök úgy kerültek kiválasztásra, hogy azok segítségével a közétkeztetés folyamatosan
szigorodó feltételrendszerének is eleget tudjon tenni a kft. A célok megvalósításával egy
modern főzőkonyha jön létre, amely hatékonyabb energiafelhasználás mellett állít elő a
korszerű táplálkozás igényeinek megfelelő ételeket.
az egészséges, korszerű táplálkozást szolgáló konyhatechnológiai
fejlesztések végrehajtása
diétás konyha kialakítása
az elektromos hálózat korszerűsítése
az ivóvíz- és szennyvízhálózat korszerűsítése
a fűtésrendszer korszerűsítése, modernizációja
hűtőkamra kialakítása
nyílászárók cseréje
burkolatok cseréje
fal és egyéb felületek festése
szellőzőrendszer kialakítása
az épület akadálymentesítése