Belterületi zöldinfrastruktúra fejlesztése Sajószentpéter városban

TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BO1-2022-00089

A projekt címe: Belterületi zöldinfrastruktúra fejlesztése Sajószentpéter városban

Kedvezményezett neve: Sajószentpéter Városi Önkormányzat

Támogatással elnyert összeg: 100.000.000 Ft

Támogatás mértéke: 100%

A projekt befejezésének tervezett napja: 2024.05.31.

A projekt azonosító száma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BO1-2022-00089

A projekt bemutatása

A projekt két megvalósítási helyszínt tartalmaz:

A Harica-liget fejlesztésével egy olyan közösségi tér megvalósítása a cél, amely teljessé teszi a Nyögő-patak menti összefüggő zöldfelület funkcionális egységét, azaz egy jellemzően sportolásra, aktív pihenésre, kikapcsolódásra szolgáló zöldterület alakulhat ki, melynek ezzel párhuzamosan a másik szerepe az ökológiai folyosó rendszer fejlesztése, a biodiverzitás növelése. Újonnan épített, vagy korszerűsített zöld infrastruktúra területe a Harica-liget területén: 2150m2 A fenti célok elérése érdekében az alábbi területhasználati módok, funkcionális egységek kerülnek megvalósításra. Patak menti sávban fásítás, dupla fasor, illetve ligetesen kiszélesedő fásítás őshonos, a patak menti vegetációba illeszkedő fafajok alkalmazásával. A korábban is játszótérként hasznosított területen egy új szemléletű játszótér megvalósítását tervezzük. A játszótér, mint funkció tökéletesen illeszkedik, és egészíti ki a szomszédos területhasználati módokat. A játszótér a Harica utca felől akadálymentes sétányon közelíthető majd meg. A sétány, mint egy fa ágai ágazik el a különböző funkcionális egységek irányába. A korábbi fejlesztések során alkalmazott utcabútorokkal azonos típusú padok és hulladékgyűjtők kerülnek kihelyezésre. A környezettudatosság és a szemléletformálás érdekében szelektív hulladékgyűjtők kihelyezése is megtörténik. Kiegészítésként egyedi megjelenésű, nem csak utcabútorként, hanem látványelemként is funkcionáló ülőkavicsok és napenergiával, ill. kinetikus energiával működő világító padok teszik változatosabbá a terület megjelenését. A területen a vízvételezés lehetőségét ivókút telepítésével biztosítjuk.

a) Interaktív (okos) játszótér Az öntöttgumi burkolatú játszófelületre telepített innovatív interaktív játék mozgásra-késztető játéklehetőségeket kínál a gyerekeknek. A játszóeszköz árnyékoltságáról napvitorlás árnyékolórendszer gondoskodik. Közelében padok biztosítják a pihenés és a megfigyelés lehetőségét.

b) Hagyományos és energia-játszótér Ezen a területrészen öntött gumi burkolatra kerülnek kihelyezésre a megújuló energia felhasználásával működő játszóeszközök. A kinetikus és napenergiafelhasználásával világító játékok azon túl, hogy egyedi élményt nyújtanak, oktatóeszközként is funkcionálnak a megújuló energiákkal kapcsolatban. Ennek biztosításaként tájékoztatótáblákkal kiegészítve kerülhetnek telepítésre a világító rugós játékok és a világító hinta. A világító játékokon túl talajba süllyesztett trambulinok telepítése is tervezett, valamint egy nagy méretű kötélhálós mászóka építését javasoljuk a területen, melynek meghódítása inkább a nagyobb gyerekek számára jelent kihívást. A mászóka ütéscsillapító burkolataként gyöngykavics burkolat építése ajánlott, melyhez újra-felhasználásra kerülnek a tervezési területen elbontott gyöngykavics burkolatok.

c) Pihenőliget A játszóterek és a meglévő futballpálya között egy kis pihenőliget kerül megvalósításra. A fákkal árnyékolt területrészen burkolt felületen ülőkavicsok és világítópadok kerülnek telepítésre, míg a környező gyepes területen néhány köztéri használatra szánt függőágy kap helyet. A pihenőliget és a futballpálya között a tükörásások során kitermelt talajból épített gyepes domb biztosítja majd az elhatárolást. Ezzel nem csak az elválasztás valósul meg, de csökkenthető a szállítással járó környezeti terhelés is és a kitermelt talaj is a helyszínen maradhat.

d) Felújított zöldfelület A funkcionális egységeket övező zöldfelület is megújításra kerül jellemzően gyepfelújítással, gyepesítéssel, valamint lombos fák telepítésével. A Harica-ligethez érkező kerékpáros látogatók számára fedett kerékpártároló létesítését is javasoljuk, hogy biztonságosan lehessen tárolni a kerékpárokat.

A 26-os főút mentén egységes, zárt, többszintes környezetvédelmi célú (zaj, és szállópor-megkötő) zöldsáv kialakítása a cél. Azokon a szakaszokon, ahol elöregedő gyümölcsfák alkotják a faállományt, cseréjükről gondoskodunk változatos fajösszetételű, honos fafajok alkalmazásával. Ahol a légvezetékek közelsége ezt szükségessé teszi magas cserjefajok, vagy alacsony fafajták telepítése javasolt. A tervezési terület déli (Miskolc felőli) végén egy egyedi információs, tájékoztató terület kialakítását tervezzük, ami alkalmas lehet egyrészt a településre érkezők „köszöntésére” és információval való ellátására (pl. térkép) egy egyedi megjelenésű tájékoztató tábla építésével. A területen a megvilágításról napelemes lámpa gondoskodik. Újonnan épített, vagy korszerűsített zöld infrastruktúra területe a Főút menti belterületi védőfásítás területén: 6662 m2.

© Sajószentpéter 2023 - Minden jog fenntartva!

Built with ‌

Website Building Software