Körforgalom építése a 26. és a 27. számú főutak csomópontjában és közlekedésbiztonsági fejlesztések

TOP-3.1.1-15-BO1-2016-00020

A projekt címe: Körforgalom építése a 26. és a 27. számú főutak csomópontjában és közlekedésbiztonsági fejlesztések

Kedvezményezett neve: Sajószentpéter Városi Önkormányzat

Támogatással elnyert összeg: 179.009.480 Ft

Támogatás mértéke: 100%

A projekt befejezésének tervezett napja: 2018.10.31.

A projekt azonosító száma: TOP-3.1.1-15-BO1-2016-00020

A projekt bemutatása

A projekt keretében a Sajószentpéter 26-os és 27-es számú főutak kereszteződésében körforgalom építését, a tervezett körforgalomtól kiinduló Rákóczi Ferenc út – Kálvin tér menti szakaszon kerékpárforgalmi létesítményt, kerékpárnyomvonal kijelölését kívánjuk megvalósítani piktogramok felfestésével. Tervezzük továbbá a Temetőhöz vezető, valamint a Területi Szociális Központ és Bölcsődéhez vezető utak közötti járdaszakasz felújítását, akadálymentesítését és 13 db gyalogos-átkelőhelynél csúszásgátló, figyelemfelhívó burkolat kialakítását.

A Sajószentpéter 27-es számú főút átkelési szakaszán 2013. évben a forgalom nagysága 4191 E/nap, a 26-os számú főúté pedig 15310 E/nap volt, ami az eltelt időszakban nőtt. Ennek a két főútnak a kereszteződésében található az úgynevezett „Edelényi elágazás”, mely csomópontban jelenleg balesetveszélyes mind a gépkocsi, mind a gyalogos és kerékpáros közlekedés is. Ezen csomóponttal szemben található a Területi Szociális Központhoz és a Bölcsődéhez vezető utak közötti, valamint a temetőhöz vezető járdaszakasz. A járdaszakasz jelenleg nagyon meredek, a magasságkülönbség lépcsőkkel van megoldva, melynek következtében használata nagyon veszélyes, a mozgáskorlátozottaknak és babakocsit tolóknak pedig lehetetlen. A szomszédos Kálvin téren a 27-es számú főút mentén található az Új Esély Oktatási Központ, az MTM Kft. (Tüzép), a Sajószentpéteri Polgármesteri Hivatal és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Kazincbarcikai Járási Hivatal Sajószentpéteri Kirendeltsége (Okmányiroda). Ezeket a helyeket naponta sokan látogatják kerékpárral is, de az út nagy gépkocsi forgalma miatt kerékpáros létesítmény hiányában a kerékpárral történő közlekedés balesetveszélyes. A 26-os és 27-es főút mentén 14 db gyalogos-átkelőhely található. A gyalogos-átkelőhelyeket a gépkocsivezetők nem kellő körültekintéssel, nagy sebességgel közelítik meg, a gyalogosok pedig tudva, hogy nekik van elsőbbségük, körültekintés nélkül indulnak el a túloldalra.

Az elérni kívánt célok:

  • A projekt Sajószentpéter város közlekedésbiztonságát, forgalomcsillapítást és közlekedési úthálózatának kerékpáros baráttá alakítását szolgálja.

  • A projekt megvalósítása hozzájárul az éghajlatváltozás mérsékléséhez, a CO2 kibocsátás mérsékléséhez és az élhető városi környezet megteremtéséhez.

  • A színvonalas kerékpáros infrastruktúra miatt egyre többen váltanak gépkocsiról kerékpárra, ezzel is hozzájárulva a kitűzött célok megvalósításához.

  • A projekt Sajószentpéter közlekedési úthálózatának kerékpáros baráttá alakítását is szolgálja a tervezett körforgalomtól kiinduló Rákóczi Ferenc út – Kálvin tér menti szakaszon megvalósuló kerékpárforgalmi létesítménnyel.

Tervezett létesítmények:

  • A 26-os és 27-es számú főutak kereszteződésében körforgalom építése.

  • A tervezett körforgalomtól kiinduló Rákóczi Ferenc út – Kálvin tér menti szakaszon kerékpárforgalmi létesítmény, kerékpárnyomvonal kijelölésével, piktogramok felfestésével.

  • A temetőhöz vezető, valamint a Területi Szociális Központ és Bölcsődéhez vezető utak közötti járdaszakasz akadálymentesítése és 13 db gyalogos-átkelőhelynél csúszásmentes burkolat kialakítása. (A 14. gyalogos-átkelőhelyen az útburkolat minősége nem engedi meg a burkolat kialakítását, azonban ez az átkelőhely lámpával van védve.)

Kapcsolódó linkek, dokumentumok

Újságcikkek

Fókuszban a közlekedésbiztonság - 5. oldal

Körforgalom a biztonságosabb közlekedésért - 6. oldal

Internetes cikkek, képek

Megkezdődött a körforgalom építése

Körforgalom ünnepélyes átadása

Videók

Elkészült a körforgalom

Körforgalom ünnepélyes átadása (2018.11.29.)

Képgaléria

Körforgalom építés szakaszai

Körforgalom ünnepélyes átadása (2018.11.29.)

A projekthez készült kiadványok

Türelmesen a közlekedésben