ÖnkormányzatPolgármesteri Hivatale-ügyintézésKözérdekű adatokVálasztási információkHíreinkGalériaDokumentumtárX
Šternberk - Csehország

sternberk.jpg


A 2008-ban ”Történelmi város” címet elnyert település Csehországban, a Felsőmorva-dombság termékeny mezőgazdasági vidékén, a régió- és járásközpont Olomouctól északra, a Sázava-folyó mentén fekszik. Területe 48,8 km², lakosainak száma 13.700 fő (2016). Városrészei: Dalov, Krakořice, Těšíkov, és Chabičov. 1960-ig önálló járási székhely volt, 1998 óta a 21 önkormányzatot magába foglaló Sternberk mikrorégió központja.

Zdeslav Divisov cseh nemes a Sázava-folyó felett 1241-ben emelt várát a család címerében található nyolcágú aranycsillagról Sternbergnek nevezte el (stern= csillag, berg=vár). Halála után fia, II. Albert alapította meg a vár környékén az azonos nevű várost, amelyről az első írásos emlék 1296-ból származik. Az 1467-ben késő gótikus stílusban újjáépített vár a 17. századra elvesztette védelmi funkcióját, a 20. század elején átépítették, ma az ősi dinasztia késői leszármazottai lakják, de turisták is látogathatják. A 61 regisztrált műemlékkel rendelkező város másik ismert történelmi nevezetessége az Ágoston kolostor.

A városba látogatókat gyalogos és kerékpártúra, valamint több szálloda és panzió várja. Aki netán belefáradna a számtalan műemlék és a természeti kincsek csodálatába, aktív pihenéssel kapcsolódhat ki a városi strandon, szabadtéri fürdőhelyeken, futball-, bowling- és teniszpályákon.

weboldal: www.sternberk.eu