ÖnkormányzatPolgármesteri Hivatale-ügyintézésKözérdekű adatokVálasztási információkHíreinkGalériaDokumentumtárX
2024. március 28. (csütörtök) 14:17

Húsvét ünnepére

news/2570/2570_0.jpg

Az előttünk álló hosszú hétvégén húsvét ünnepét köszöntjük. Húsvét, amely változó ünnepnapként idén március 31., és április 1. napjára esik, – a karácsony mellett – a keresztény világ legjelentősebb ünnepe: Krisztus feltámadása, amely a latinul Septuagesima (hetvened) elnevezésű hosszabb ünnepkör része.  

Ezen ünnepkör első napja hamvazószerda, e nappal kezdődik el a húsvét ünnepét megelőző negyven napos nagyböjt, a megtisztulás időszaka. amelynek utolsó vasárnapja virágvasárnap. Jézus ezen a napon vonult be szamárháton, pálmaágakat lengető tömeg között Jeruzsálembe. A böjti időszak utolsó hete a nagyhét, amelyen „a harangok Rómába mennek” (elhallgatnak), és csak szombaton szólalnak meg újra. Ennek három kiemelt napja közül az első nagycsütörtök Jézus tanítványai körében elköltött utolsó vacsoráját, a Júdás csókja után történő elfogatását, majd a Golgotára vezető keresztútját idézi vissza. Következő a nagypéntek (2017-től munkaszüneti nap), Krisztus halálra ítéltetésének, valamint keresztre feszítésének a napja. A nagyszombat pedig körmeneteivel is arra emlékeztet, hogy a jövendölés szerint harmadnap feltámad halottaiból. Az Újszövetség szerint húsvét vasárnap a keresztre feszítés utáni harmadik nap, Krisztus feltámadásának - mellyel minden ember bűnét megváltotta - napja.

A húsvét hétfő számtalan néphagyománya és felvett szokása közül a legelterjedtebb 17. századból eredeztetett locsolkodás, azonban mára ez is, mint annyi népszokásaink, kissé átalakult vagy kihalóban van: az óvodások, iskolások tojáskereső kalandja még tartja magát, de a felnőttek ma már vízzel kevés helyen locsolkodnak.         

Kár érte, mert úgyis olyan kevés időt töltünk el nyugodt körülmények között tágabb családunk, rokonaink, ismerőseink, szomszédaink körében, amikor lehetőségünk lenne néhány szónál többet is váltani, vagy csupán meghallgatni a másikat. Ha pedig ma nem mutatunk példát, utódaink honnan tudhatnák, hogy a gyűlölködés helyett saját magunknak is hasznosabb a másik ember elfogadása, urambocsá tisztelete.         

Húsvét ünnepe erre is jó alkalommal szolgál, próbáljuk meg, nem is lesz olyan nehéz.                                                                                              

Kiss B.

Vissza