ÖnkormányzatPolgármesteri Hivatale-ügyintézésKözérdekű adatokVálasztási információkHíreinkGalériaDokumentumtárX
Kobiór - Lengyelország

kobior.jpg


A kisváros Lengyelország déli részén, a Sziléziai vajdaság székhelyétől, Katowicétől 20 kilométerre, a Pszczyna kerületben Tychy és Pszczyna városok között helyezkedik el. A Kobiór közigazgatási közösség (gmina) központja, lakosainak száma 5.900 fő (2008).

Neve az archaikus lengyel nyelv szövés kifejezéséhez vezethető vissza (Kobiera = takácsok faluja). A falut a XV. században a Pszczyna erdő közepén, egy tisztáson építették ki. 1517. február 21-én egy II. Kázmér által kiadott árueladási okmányban említik először Kobyer néven a települést. 1526-ban a Cseh Királysággal együtt a Habsburg Monarchia része lett, a XVIII. századi osztrák örökösödési háborúban a Porosz Királyság elfoglalta a falut és környékét.

Az 1921-ben Felső-Sziléziában megtartott népszavazáson lakosainak 82%-a Lengyelországhoz tartozásra voksolt. 1942 év őszétől egy évig a város határában működött az Auschwitz-Birkenau halálgyár 150 fogoly elhelyezésére alkalmas koncentrációs tábora. 1991-ig a település Tychy város közigazgatása alá tartozott, azóta önálló önkormányzattal rendelkezik. A város és környékének történelmi nevezetességei: a gyönyörű hegyek kirándulóhelyei és egy szálloda minden évszakban várja a turistákat, valamint az átutazó vendégeket.

weboldal: www.kobior.pl