ÖnkormányzatPolgármesteri Hivatale-ügyintézésKözérdekű adatokVálasztási információkHíreinkGalériaDokumentumtárX
2024. július 9. (kedd) 08:02

VIRTUÁLIS ŰRSÉTA A SAJÓSZENTPÉTERI KOSSUTH LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN

news/2692/2692_0.jpg

A SpaceBuzz pilot program célja, hogy egy interaktív iskolai projekt keretében keltse fel a 10–12 éves fiatalok érdeklődését a világűr, a Föld bolygó, a klímavédelem és a természettudományok iránt, sőt, egy speciálisan erre a célra tervezett virtuális valóság szimuláción keresztül át is élhessék az űrutazás élményét.

A Sajószentpéteri Kossuth Lajos Általános Iskola 5.a osztályos tanulói és osztályfőnökük – Fodor Mónika - 2023. szeptemberben jelentkeztek erre a programra, és be is kerültek azon 16 iskola közé az országban, akik a 2023/24-es tanévben megkezdhették e fantasztikus küldetést. A program kezdeményezői az élményalapú oktatást, a mesterséges intelligenciát, a virtuális valóságot és egyéb modern technológiákat hívnak segítségül, hogy egy komplex, interaktív iskolai program keretében a gyerekek jobban megérthessék a világűrt és bolygónkat, közelebb kerülhessenek a természettudományokhoz, illetve szemléletes példákon keresztül formálódhasson a klíma- és környezetvédelemmel kapcsolatos felelősségérzetük.

A gyerekek egy 12 „küldetésből” álló leckesorozaton keresztül készültek fel egy virtuális űrmisszióra. A program során a diákok szórakoztató feladatok és különféle eszközök segítségével szereztek ismereteket a Földről és klímájáról, a világűrről és a Naprendszerről, a minket körülvevő élő és élettelen környezetről, és legfőképp arról, mit tehetnek annak érdekében, hogy megőrizzék bolygónk értékeit a következő nemzedékek számára. 

A cél nem kisebb volt, mint hogy új nagyköveteket szerezzünk a bolygónknak, egy olyan új nemzedéket, mely képes jobban értékelni az otthonául szolgáló Földet és tudatos azzal kapcsolatban, hogy mi mindent tehet a hétköznapokban a környezet megóvása érdekében.

A programot, a 12 „küldetést” sikeresen teljesítettük, melynek eredményeképpen 06.12-én megérkezett iskolánkba Budapestről a SpaceBuzz speciálisan erre a célra tervezett űrkabinja, benne a teljesen egyedülálló VR-szimulációval, melyben 5.a osztályos tanulóink egy fantasztikus űrsétán vehettek részt az ISS (Nemzetközi Űrállomás) körül. A tanulók gyakorlatban is megtapasztalhatták az addig tanultakat, miközben átélhették az úgynevezett „overview” érzést, vagyis életükben először nem a Földről nézve kémlelték az égboltot, hanem az űrből tekintettek vissza a kék bolygóra. 

Fodor Mónika (pedagógus)

Vissza