ÖnkormányzatPolgármesteri Hivatale-ügyintézésKözérdekű adatokVálasztási információkHíreinkGalériaDokumentumtárX
2020. június 29. (hétfő) 06:24

Szégyenfoltból turista attrakció

2020. június 26-án 10,00 órakor ébredt igazán Sajószentpéter a vírusveszély okozta rémálomból. Ekkor rendezték meg a TOP-2.1.1-15-BO1-2016-00002 számú, és „Aktív pihenőpark kialakítása barnamezős területek rehabilitációjával” elnevezésű pályázat megvalósításával létrehozott Glass Park átadó ünnepségét.

A pénteki ünnepélyes átadást Gyöngyszem Mazsorett csoport látványos műsora vezette fel, majd Csorba Csaba, a Kulturális és Sportközpont igazgatója köszöntötte a meghívottakat, elsőként a Magyar Államkincstár, a B-A-Z Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a kivitelezők képviselőit, és minden megjelent vendéget.

Ezt követően Dr. Faragó Péter, városunk polgármestere néhány szóval összefoglalta a beruházás történetét. A hatóság a tulajdonos önkormányzatot kötelezte város egyik szégyenfoltjának számító üveggyári ipari hulladéklerakó rehabilitációjára. Amely Natura 2000 természet-megőrzési területtel is határos, így ahhoz illeszkedő, a városi zöldfelület nagyságát növelő megoldást kerestek. 2008 szeptemberében a képviselőtestület forrást biztosított a környezeti károk felmérésére, amely alapján pályázni lehetett azok elhárítására. Először reménytelennek látszott a siker, ugyanis magát a kármentesítést taksálták 500 millió forintra. Újabb lehetőség után kutatva találtak rá Radeczki János vezette Három Kör Delta Környezet Kft.-re, akik elkészítették egy olyan megoldás terveit, amelyekkel már esélyesen lehetett pályázni. Ekkor - élükön Demeter Zoltán országgyűlési képviselővel -, már több támogatót is sikerült megnyerni, és az irányító hatóság meghozta döntését 674 millió Ft támogatás megítéléséről. Az első közbeszerzésen ehhez képest még irreális összegek röpködtek, második körben szerencsére már sikerült elindítani a pályázatot, amelyhez a hatóságok, az Államkincstár rengeteg segítséget megadott, de szinte mindenki szívügyének tekintette a megvalósítást. Az eredmény pedig önmagáért beszél: most már a város minden területén (a Harica utcai játszótér még folyamatban van) található mai igényeknek megfelelő hely a szabadidő kulturált eltöltésére.

Majd megköszönte a kivitelező Mento Kft., a Takács ás Társa. Kft munkáját akikkel (a pályázati előírások betartása mellett módosított műszaki tartalommal is) eljuthattunk a mai átadáshoz. A Polgármesteri hivatal munkatársainak vezetőinek pedig a kitartó, megfeszített munkáját és a sok álmatlan éjszakát.

„A bemutató kisfilm közzététele utáni érdeklődésből úgy látszik, hogy a létesítmény népszerű lesz nem csak Sajószentpéteren, hanem a környék lakosai körében is. Kívánom, hogy érezzék itt jól magukat, Mert találó a szlogen: a Glass Park valóban egy klassz park” – zárta mondanivalóját.

Demeter Zoltán, a térség országgyűlési képviselője megköszönte városunk vezetőinek, lakosainak a vírus okozta nehéz küzdelemben tanúsított áldozatvállalását.

„Öröm ezek után átadási ünnepségen rész venni, mert ez a mai nap is előrevetíti, hogy ez a város fejlődni akar. Együtt gondolkodva, egyet akarva nehéz küzdelmek árán, közös munkával elérhetjük céljainkat. Az elkészült park önmagában is egy látványos beruházás, és azok tudják igazán értékelni, akik ismerik ennek a területnek a múltját. A fejlesztés helyszínére azért esett a választás, mert pályázati forrásból egyszerre oldódhatott meg egy, a település számára jelentős pénzügyi kiadással járó környezetvédelmi probléma, és a terület új funkcióval megtöltése. Az elkészült a park, mint turisztikai attrakció túlmutat Sajószentpéter város határain. Bízom benne, hogy kedvelt lesz a környező települések, de a megye lakosainak számára is.”

Kiemelte, hogy a felújított út nem csak az ide látogatók biztonságos közlekedését, hanem az Ibolya telep lakóinak több évtizedes felújítási igényét is megvalósította.

A szalag átvágása után a vendégek az egyes extrém sportágak jeles képviselőinek rövid bemutatói által közelebbről is megismerkedhettek a park által nyújtott lehetőségekkel. Reméljük, hogy az idelátogatók jó hírét viszik majd messze a város határain kívül is, ezáltal valóban turista attrakcióvá válhat.

Kiss Barnabás

fotógaléria megtekintése

Vissza